«Комар носа не підточить». Порошенко внесе в Раду законопроект про покарання за незаконне збагачення

Дата:
«Комар носа не підточить». Порошенко внесе в Раду законопроект про покарання за незаконне збагачення

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко планує встановити покарання для чиновників за незаконне збагачення на законодавчому рівні. Про це глава держави заявив на засіданні Ради регіонального розвитку в Запорізькій області.

За його словами, він внесе законопроект до парламенту відразу ж після оприлюднення рішення Конституційного суду про визнання «неконституційною» статті 368-2 Кримінального кодексу про «незаконне збагачення».

«Як тільки рішення буде оприлюднене, як тільки ми з ним ознайомимося, я негайно дам доручення терміново, з урахуванням висновку Конституційного суду, підготувати та внести у Верховну Раду і визначу його як невідкладний законопроект про покарання для чиновників за незаконне збагачення», — заявив Порошенко.

Президент додав, що законопроект буде виписаний так, що «комар носа не підточить».

  • 26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 КК про незаконне збагачення. За вердиктом суду, положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості.
  • У грудні 2017 року 59 народних депутатів просили Конституційний суд визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Представником групи ініціаторів є депутат Ради Павло Пинзеник («Народний фронт»).
  • Підозрюваними статті 368-2 були чи залишаються велика кількість чиновників, зокрема екс-глава ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, нардеп від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.
  • Кандидат в президенти Володимир Зеленський розкритикував це рішення Конституційного суду. На його думку, йдучи, нинішня влада вирішила забрати з собою вкрадене в народу, в армії, яка воює».