НАБУ: Скасування статті КК про незаконне збагачення закриває всі справи. Це 65 проваджень проти чиновників та депутатів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Рішення Конституційного суду про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення закриває всі кримінальні провадження, в тому числі й ті, які вже слухаються у суді.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

«Переконані, що такий перебіг подій не відповідає суспільним інтересам і вимогам очищення влади від корупції. Прийняте рішення Конституційного суду — це крок назад в антикорупційній боротьбі України і крок назустріч реваншу старої системи», — заявили в НАБУ, нагадавши, що «відтепер мільйонні статки, отримані з джерел, законність яких не доведена, в Україні не вважаються кримінальним злочином».

У бюро нагадали, що їх детективи розслідують факти незаконного збагачення на суму понад 0,5 млрд гривень в межах 65 кримінальних проваджень, які ведуться проти прокурорів, суддів, депутатів та чиновників.

У НАБУ також зазначили, що відновити розслідування щодо фігурантів усіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних і обвинувачених за вже зʼясованими фактами, буде неможливо навіть у разі повернення статті у КК, оскільки закон не має зворотної сили.

«Такий крок [...] є політично вмотивованим і суперечить зобов’язанням України за ратифікованою Конвенцією ООН проти корупції, домовленостям із Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом», — заявили в бюро.

  • 26 лютого стало відомо, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 КК.
  • У грудні 2017 року 59 народних депутатів просили Конституційний суд визнати неконституційним притягнення чиновників до кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Представником групи ініціаторів є депутат Ради Павло Пинзеник («Народний фронт»).
  • Підозрюваними за статтею 368-2 були чи залишаються велика кількість чиновників, зокрема екс-глава ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, нардеп від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.
  • Адвокат міністра інфраструктури Володимира Омеляна Олександр Лисак уже заявив, що САП зобовʼязана закрити провадження стосовно його підзахисного.
  • 27 лютого Конституційний суд оприлюднив своє рішення про скасування статті КК про незаконне збагачення.