Рада ухвалила допрацьований законопроект про трансплантацію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада ухвалила допрацьований законопроект про трансплантацію анатомічних матеріалів людини, йдеться на сайті парламенту.

За це рішення проголосував 231 народний депутат. Документ відстрочує введення в дію нового закону про трансплантацію до 1 січня 2020 року, що дозволить пролонгувати до 31 грудня 2019 року закон про трансплантацію, який діяв раніше. Це допоможе розблокувати припинену в даний час трансплантацію органів через неготовність держреєстрів.

На цей час рішення про можливість або не можливість проведення трансплантації від донора-трупа приймає консиліум лікарів закладу охорони здоров’я, до листа (списку) очікування якого включено пацієнта, який потребує пересадки.

Також розширено перелік осіб для родинного донорства. Його доповнили двоюрідними братами і сестрами, дядьком, тіткою, племінниками.

Законом передбачено, що сімейний лікар може отримувати згоду на посмертне донорство та матиме право вносити таку інформацію до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Документ також дозволяє лише міжнародний обмін анатомічними матеріалами і купівлю-продаж гемопоетичних стовбурових клітин.