Кабмін затвердив порядок згоди на донорство органів. Систему трансплантації планують запустити до 2020 року

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів затвердив порядок згоди донора на вилучення в нього органів та інших анатомічних матеріалів, а також порядок відмови від раніше даної згоди на донорство. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабміну.

Відтепер кожна людина, у якої немає проблем зі здоровʼям, будь-коли може дати письмову згоду, за затвердженою формою, на вилучення органів після смерті для трансплантації, може відмовитися від донорства, а також призначити довірену особу, яка після смерті донора буде приймати рішення про вилучення анатомічних матеріалів.

Кількість письмових заяв необмежено. Вони можуть бути надані трансплант-координатору будь-якого медзакладу у письмовому вигляді або через заповнення заяви на сайті установи, яка має ліцензію на трансплантацію.

При цьому, людина може відмовитися від донорства у будь-який час, до моменту вилучення анатомічного матеріалу.

Міністерство охорони здоровʼя планує запустити систему трансплантації вже до 2020 року.

Зазначимо, що донором може бути лише повнолітня дієздатна особа. Органи і анатомматеріали можуть вилучатися тільки на добровільній основі і лише з письмової усвідомленої згоди.

  • Співробітники медичного факультету Техаського університету виростили і пересадили свиням органи дихання. Це перший випадок, коли біотехнічні легені прижилися, а піддослідні вижили. Щоб знизити ризик відторгнення, органи вирощували з клітин самих піддослідних тварин.