Індія завдала першого за майже 40 років авіаудару пакистанській частині Кашміру через теракт. Що відбувається?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Індія завдала першого за майже 40 років авіаудару пакистанській частині Кашміру через теракт. Що відбувається?

Yawar Nazir / Getty Images

Індійські військово-повітряні сили заявили про «попереджувальний авіаудар» по бойовиках на підконтрольній Пакистану частині регіону Кашмір. Цей авіаудар — перший з 1971 року, — став відповіддю Індії на нещодавній теракт, в якому загинули десятки індійських військовослужбовців, передає «Радіо Свобода».

Авіаудар: Індія обстріляла територію Пакистану

Індійські сили атакували Балакот, розташований в 80 кілометрах від «лінії контролю» — фактично, вона виконує функцію кордону.

Як заявив міністр закордонних справ Індії Віджай Гокхале, бойовики планували здійснити нові атаки на території Індії, тому удар був превентивним.

Гокхале також сказав, що в результаті удару було знищено велику кількість бойовиків, у тому числі командирів. Пакистанська сторона говорить про те, що удар припав на лісисту місцевість і повідомляє, що жертв не було.

Теракт, який призвів до авиаудару

Щонайменше 40 індійських військових загинули в середині лютого в результаті теракту в Кашмірі. За даними правоохоронців, машина з вибухівкою врізалася в автобус з військовими, який їхав у місто Срінагар.

Відповідальність за напад взяла на себе ісламістська організація «Джаіш-е-Мухаммад», яка базується в Пакистані. Індія звинуватила Пакистан у цьому нападі, заявивши, що влада сусідньої країни сприяє бойовикам. Ісламабад ці звинувачення відкидає.

  • Кашмір фактично поділений між Пакистаном та Індією, а ще одна його частина перебуває під контролем Китаю. Індія і Пакистан претендують на всю територію регіону і з 1947 року вже двічі вели через це війни. Обидві країни мають ядерну зброю.
  • Пакистан входить у складений Європейською комісією «чорний список» країн, які ЄС вважає загрозою через їхній слабкий контроль за фінансуванням тероризму та відмиванням грошей.