Митрополит Епіфаній: На Донбасі бойовики хочуть конфіскувати майно ПЦУ та депортувати священиків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Митрополит Епіфаній: На Донбасі бойовики хочуть конфіскувати майно ПЦУ та депортувати священиків

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що на окупованому Донбасі бойовики готуються конфіскувати майно громад Православної церкви України (ПЦУ) і депортувати священнослужителів.

За його словами, з 1 березня бойовики можуть заборонити діяльність громад і священнослужителів Православної церкви України на непідконтрольних територіях, передає прес-служба ПЦУ.

«З 2 березня 36 храмів і приміщень, а також єпархіальний Будинок милосердя, що належать громадам нашої Церкви в окремих тимчасово окупованих районах Донецької області, можуть бути «конфісковані на користь республіки», священики — депортовані», — йдеться в повідомленні.

Митрополит пояснив, що бойовики вимагають від громад «зареєструватися за законами республіки», що суперечить українському законодавству, оскільки псевдореспубліки ніким не визнані.

У звʼязку з цим ПЦУ звернулася до міжнародного співтовариства та інститутів, зокрема до ООН і ОБСЄ, щоб не допустити «катастрофічного розвитку подій».

Епіфаній зазначив, що на підконтрольних бойовикам територіях все частіше відбуваються утиски віруючих і священнослужителів ПЦУ. «Це проявляється у систематичних гоніннях, знущаннях, арештах, захопленнях храмів тощо», — пояснив він.