The Insider: Третій підозрюваний в отруєнні Скрипалів, Сергій Федотов повʼязаний з організаторами перевороту в Чорногорії та «ПВК Вагнера»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
The Insider: Третій підозрюваний в отруєнні Скрипалів, Сергій Федотов повʼязаний з організаторами перевороту в Чорногорії та «ПВК Вагнера»

Кадр із фільму «Август 1999 Дагестан Бой на высоте Ослиное ухо» / Вячеслав Маракин / YouTube

Розслідувальні групи The Insider та Bellingcat дізналися деталі біографії третього підозрюваного у справі отруєння Скрипалів — офіцера ГРУ Дениса Сєргєєва (імʼя під прикриттям — Сергій Федотов).

Зокрема, розслідувальники дізналися про поїздки Сергєєва, які вказують на те, що він під реальним імʼям їздив до Санкт-Петербурга з людиною, чия машина також зареєстрована за адресою штаб-квартири ГРУ в Москві — на Хорошевському шосе, 76.

Причому правами на цей автомобіль володів інший службовець ГРУ — Володимир Моісеєв (Попов), один з організаторів перевороту в Чорногорії. Ще один попутник Сергєєва (імʼя якого поки не називають) щонайменше чотири рази літав на літаку разом з Едуардом Шишмаковим (Широковим) — другим основним учасником перевороту в Чорногорії.

Цей другий попутник Сергєєва також регулярно літав у Краснодар одними рейсами з найманцями з «ПВК Вагнера».

Деякі з поїздок Сергєєва розслідувачі поки не можуть пояснити: наприклад, у Таджикистан в 2013, Чехію в 2014 і Туреччину в 2015 році.

Однак експерт, з яким поспілкувалися Bellingcat і The Insider, припустив, що вони можуть бути повʼязані з угодами щодо продажу зброї до Сирії, переговори з яких проходили в цей час у зазначених країнах.