Bellingcat: Полк «Азов» співпрацював з правими екстремістами зі США

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Група журналістів-розслідувачів Bellingcat зʼясувала, що представники полку «Азов» регулярно співпрацювали з праворадикальними екстремістами зі США, щоби просувати свою міжнародну програму.

Bellingcat посилається на слова міжнародного секретаря Національного корпусу, відповідального за глобальну стратегію «Азова», який розповів, що рух був у пошуку всіх потенційних прихильників» і «потенційних лобістів» у США, щоб налагодити контакти з американськими військовими.

Згідно з розслідуванням Bellingcat, представники «Азова» контактували з американськими та іноземними представниками праворадикальних організацій.

Одним з таких представників Bellingcat називає нині покійного Андрія Онещука, який свого часу був членом американської неонацистської організації Atomwaffen Division.

Також, за даними Bellingcat, восени 2018 року «Національний корпус» підтримував норвезького громадянина та націонал-соціалістичного революціонера Йоагіма Фурхольма в його спробах допомогти націоналістам із США прибути в Україну, аби взяти участь у війні на Донбасі. Фурхольм також виступив на політичному мітингу, організованому Національним корпусом перед парламентом України у вересні 2018 року, стверджують у Bellingcat.

У виданні заявили, що вони мають у своєму розпорядженні докази того, що Національний корпус підтримує контакт із ймовірними колишніми членами Збройних сил Сполучених Штатів, які нині перебувають в Україні.

«В аудіозаписах, які були знайдені Bellingcat, порядок денний [про співпрацю з іноземцями] узагальнений міжнародним секретарем ... Національного корпусу як «світова консервативна революція», спрямована на «захист білої раси», — резюмують у Bellingcat.

  • Розслідувальна група Bellingcat назвала імʼя третього можливого учасника отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському місті Солсбері. Ним виявився високопоставлений офіцер ГРУ Сергєєв Денис Вʼячеславович.