Справа заводу «Краян»: НАБУ не вдалося вилучити інформацію з гаджетів Труханова

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Справа заводу «Краян»: НАБУ не вдалося вилучити інформацію з гаджетів Труханова

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Фахівці Національного антикорупційного бюро України не змогли подолати захист мобільних пристроїв, вилучених у мера Одеси Геннадія Труханова та його заступника Павла Вугельмана. Про це на засіданні Малиновського районного суду Одеси у справі заводу «Краян» заявив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, повідомляє сайт Думская.net.

«Наші технічні можливості не дозволяють працювати з такою технікою», — заявив прокурор САП Валентин Мусіяка.

Захисники клопотали про те, щоб гаджети повернули власникам. Суд клопотання задовольнив. Після чого айфони і айпади повернули всім, окрім Труханова. Техніка мера Одеси залишиться у слідчих.

Що це за справа?

У 2016 році Одеська міська рада схвалила покупку будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за 185 млн грн. Ця покупка привернула увагу антикорупційних органів. Там вважають, що будівлю придбали за умисно завищеною ціною. У грудні 2016 року НАБУ та САП домоглися в суді накладення арешту на 185 млн грн з бюджету міста, які міськрада Одеси заплатила за будівлю.

Чому підозрюють Труханова?

У НАБУ вважають, що купівля будівлі збанкрутілого заводу «Краян» — це корупційна схема, яку організував Труханов. За даними слідства, кошти від купівлі будівлі «Краяна» зловмисники планували легалізувати через фіктивне підприємство, засновник і керівник якого зараз проживає на непідконтрольній території Луганської області.

У цій справі вже вручили обвинувальні акти Труханову, одному з його заступників, голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради; директору департаменту комунальної власності міськради і його заступнику; директору приватної компанії, що брала участь у продажу, представнику цієї компанії та оцінювачу.

Їх звинувачують у привласненні, розтраті або заволодінні майном при зловживанні службовим становищем (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу). Чиновникам загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.