Кабмін повернув знижені норми споживання газу для тих, хто отримує субсидії

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Кабінет Міністрів знизив соціальний норматив з газу для українців, які отримують субсидію. Таке рішення ухвалили на засіданні уряду 13 лютого.

Своїм рішенням Кабмін відновив дію постанови № 609 від 18 серпня 2017 року, якою був знижений соцнорматив споживання газу для розрахунку субсидій з 4,4 до 3,3 куб. м на людину на місяць.

Раніше ці норми вже діяли — до 30 січня, коли іншим своїм рішенням Кабмін скасував цю постанову.

  • У кінці січня для споживачів без лічильників Кабмін повернув знижені норми споживання газу, які були скасовані рішенням Верховного суду в листопаді 2018 року.
  • Норма в 3,3 куб. ма газу на одну людину була встановлена в 2016 році. У листопаді 2018 року Верховний суд України постановив, що встановлені урядом в 2016 році норми споживання газу повинні бути скасовані. У рішенні суду за позовом «Хмельницькгазу» до Кабінету міністрів йдеться, що норми були визнані протиправними через порушення регламенту Кабміну при їх затвердження.
  • У результаті в кінці 2018 року почала діяти попередня постанова, в якій встановлені норми споживання майже вдвічі вищі. Таким чином, українці почали отримувати платіжки з донарахуваннями за блакитне паливо.