Кабмін повернув знижені норми споживання газу для українців без лічильників

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Кабмін повернув знижені норми споживання газу для українців без лічильників

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Для споживачів без лічильників Кабмін повернув знижені норми споживання газу, які були скасовані рішенням Верховного суду в листопаді 2018 року. Рішення ухвалене на засіданні уряду 30 січня.

«Ми повертаємося до норми — була 3,3 [куб. м газу на одну людину для домогосподарства з газовою плитою], а буде 3,29 [куб. м] — на 0,1 менше. І таким чином, [це для того] щоб люди платили справедливу ціну, а не завищену. Ми на поводу в цьому питанні ні у кого йти не будемо. Я наголошую на цьому», — сказав премʼєр-міністр Володимир Гройсман на початку засідання.

Премʼєр-міністр також закликав українців не платити за завищеними нормами.

«Платіть тільки те, що фактично споживаєте, або за нормами, які працювали кілька років тому, до того, як їх скасував суд», — додав глава уряду.

  • Норма в 3,3 кубометра газу на одну людину була встановлена у 2016 році. У листопаді 2018 року Верховний суд України постановив, що встановлені урядом у 2016 році норми споживання газу мають бути скасовані. У рішенні суду за позовом «Хмельницькгазу» до Кабінету міністрів йдеться, що норми були визнані протиправними через порушення регламенту Кабміну при їх затвердженні.
  • Внаслідок цього наприкінці 2018 року почала діяти попередня постанова, у якій встановлені майже удвічі більші норми споживання. Таким чином українці почали отримувати платіжки з донарахуваннями за блакитне паливо.