Волонтер Сініцин пропонував $500 за імʼя правоохоронця, який бив ногами активістів «С14». Поліція порушила справу за збір персональних даних

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Волонтер Сініцин пропонував $500 за імʼя правоохоронця, який бив ногами активістів «С14». Поліція порушила справу за збір персональних даних

Facebook / Сергій Мазур

Нацполіція почала розслідування за фактом публікації в ЗМІ матеріалів про грошову винагороду за інформацію щодо поліцейських, причетних до побиття активістів під час мітингу на столичному Подолі 9 лютого.

Йдеться про пост у Facebook волонтера Романа Сініцина: він пропонував $500 кожному, хто надасть дані працівника поліції у штатському, причетного до побиття активістів.

Facebook / Роман Сініцин

«Проаналізувавши повідомлення в ЗМІ і в соціальних мережах про збір інформації щодо працівників Подільського управління поліції і співробітників спецпідрозділу, слідчі почали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 14 (Підготовка до злочину), ст. 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України», — повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

В коментарі theБабелю Роман Сініцин зазначив, що вже провів консультації з юристами. «Мене запевнили, що це кримінальне провадження абсолютно безперспективне, а дії поліції спрямовані лише на отримання доступу до прослуховування, особистих сторінок у соціальних мережах. Також в межах негласних оперативно-розшукових дій у поліції буде можливість провести обшуки, вилучити техніку, цифрові носії», — вважає волонтер.

Роман підкреслює, що не отримав даних, які пропонував надіслати йому за винагороду.

  • 9 лютого під час акції «Хто замовив Катю Гандзюк?» на Контрактовій площі в Києві, яка тривала поруч зі зʼїздом партії Юлії Тимошенко, поліція затримала близько 10 активістів «С14». Після цього працівники поліції затримали ще близько 40 осіб. Під райвідділом сталися зіткнення. Правоохоронці побили активістів. Один з поліцейських під час побиття активіста крикнув: «Лягай, бандера!»
  • Проти поліцейських спецпідрозділу порушено кримінальну справу за побиття активістів та членів «С14» біля райвідділу Києва.
  • Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що йому відома особа правоохоронця, який кричав: «Лягай, бандера!» За фактом побиття лежачого готується підозра.