Рівень тіньової економіки в Україні впав до десятирічного рекорду

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Міністерство економічного розвитку і торгівлі оцінило рівень тіньової економіки в Україні. Згідно з підрахунками міністерства, у січні-вересні 2018 року рівень тіньової економіки складав 32% офіційного ВВП, що є найнижчим показником за 10 років. Про це йдеться в звіті Мінекономрозвитку.

Як зазначили в міністерстві, у порівнянні з 9 місяцями 2017 року рівень тіньової економіки в країні знизився на 1 процентний пункт. За підсумками 2017 року рівень тіньової економіки також склав 32%, за підсумками 2016 року — 35%, за підсумками 2015 року — 40% від ВВП.

Найвищий рівень тіньової економіки, за даними міністерства, був зафіксований у 2014 році і становив 43% від офіційного ВВП.

Мінекономрозвитку

Альтернативний, так званий «електричний» метод оцінки рівня тіньової економіки також показує рекордний спад цього показника — до 27% від офіційного ВВП. Цей метод полягає в оцінці різниці в змінах кількості споживаної енергії та обсягу ВВП країни.

Мінекономрозвитку

У Мінекономрозвитку зазначили, що детінізація української економіки стала можливою завдяки тому, що український ринок став більш незалежним від монополій, а також завдяки жорсткій монетарній політиці Нацбанку.

Те, що тіньова економіка становить близько третини ВВП країни, у міністерстві пояснили високим рівнем корупції, низькою ефективністю судової системи і наявністю на території України непідконтрольних та окупованих територій.