Нацбанк оновив прогнози на 2019 рік. Що буде з економікою України?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Національний банк України вирішив поки не змінювати облікову ставку та оновив деякі прогнози на 2019 рік. Зокрема Нацбанк погіршив оцінку зростання економіки за 2018 рік, але очікує, що зростуть міжнародні резерви України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

Прогноз зростання цін

Нацбанк не став змінювати свій жовтневий прогноз щодо інфляції, оскільки вважає його реалістичним. За розрахунками НБУ, за підсумками 2019 року інфляція знизиться з 9,8 до 6,3%. До кінця 2020 року зростання цін повинне вийти на 5% — середину цільового діапазону 5% +/- 1 процентний пункт, у якому Нацбанк має намір утримувати інфляцію.

Незважаючи на раніше озвучені Нацбанком плани про поступове зниження облікової ставки, НБУ зберіг її на рівні 18%, дотримуючись політики «дорогих грошей». Востаннє Нацбанк змінював облікову ставку у вересні 2018 року, збільшивши її на 0,5 процентного пункту.

Облікова ставка визначає вартість кредитів рефінансування для банків, що в свою чергу впливає на вартість кредитів для бізнесу. Для політики інфляційного таргетування, яку проводить Нацбанк, облікова ставка є головним інструментом впливу на інфляцію, хоча банки і бізнес зазвичай не вітають жорстку монетарну політику.

Зазначимо, МВФ прогнозує інфляцію в Україні за підсумками 2019 року до 7%, але за умови збереження жорсткої монетарної політики і, відповідно, високої облікової ставки.

Прогноз зростання економіки

НБУ погіршив оцінку зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) за підсумками 2018 року. За новими даними Нацбанку, економіка країни зросла не на 3,4%, а на 3,3%.

При цьому прогноз зростання ВВП на 2019 рік Нацбанк залишив на рівні 2,5%, на 2020 рік — 2,9%. У НБУ пояснили, що уповільнення зростання економіки в поточному році буде повʼязано із збереженням політики «дорогих грошей». Проте висока облікова ставка, як вважають у Нацбанку, допоможе домогтися відчутного зниження інфляції.

Крім того, за оцінками НБУ, на темпи зростання економіки України тиснуть значний держборг і «торгові війни».

За оцінками Світового банку, у 2019 році ВВП України зросте на 3,5%, за оцінками МВФ — на 2,7%. У держбюджеті при цьому закладено зростання економіки на 3%.

Міжнародні резерви

Нацбанк підвищив прогноз міжнародних резервів України до кінця 2019 року до $20,6 млрд. Раніше на кінець року НБУ очікував обсяг резервів $18,6 млрд. Високі міжнародні резерви позитивно позначаються на обмінному курсі нацвалюти, роблячи її більш стабільною.

  • У своєму повідомленні, оприлюдненому разом із текстом меморандуму з Україною за програмою Stand-by, Міжнародний валютний фонд відзначає все ще слабке економічне зростання України, хоча, за оцінками фонду, кризу Україна вже подолала.
  • Центробанк Ямайки, як і Нацбанк України, дотримується політики інфляційного таргетування — це означає, що ЦБ прагне утримати інфляцію в певних межах, не допускаючи ані її надмірного зростання, ані зниження. Для того щоб пояснити громадянам Ямайки, навіщо економіці країни потрібна інфляція, центробанк пішов незвичайним шляхом і став випускати музичні відеоролики у стилі реггі.