«Щоб позбутися колоніального минулого». Президент Філіппін хоче змінити назву країни

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Президент Філіппін Родріго Дутерте виступає за зміну назви країни на «Махарлика», щоб позбутися від колоніального минулого. Про це пише Bloomberg.

Заклик Дутерте перегукується зі спробою покійного диктатора Фердинанда Маркоса назвати націю «Махарлика», що місцевою мовою означає благородство. Країна, яка перебувала під владою Іспанії понад 300 років, отримала назву від іспанського короля Філіппа II.

Президент Сенату Тіто Сотто сказав, що ідея Дутерте вимагає переписування Конституції і занадто великої кількості змін. Останній також наполягав на змінах у статуті нації і переході до федеральної форми правління.

«Коли-небудь давайте змінимо це», — сказав Дутерте в понеділок після розподілу прав власності на землю в провінції Мінданао, де більшість населення — мусульмани.

«Маркос мав рацію. Він хотів змінити назву на Махарлику, тому що це малайське слово», — додав він.

  • Маркос, якого усунули від влади в результаті мирного повстання понад три десятиліття тому, вперше запропонував змінити назву з метою сприяння націоналізму після того, як на Філіппінах було введене військове правління.
  • З 1991 року Греція заперечувала проти назви «Македонія», тому що в країні є однойменна північна провінція. Угоду про зміну назви було підписано минулого року, вона завершила 27-річну суперечку між двома сусідніми країнами.
  • 11 січня 81 зі 120 депутатів македонського парламенту проголосував за поправки до конституції, необхідні для перейменування країни в Північну Республіку Македонія.