Генерал повітряних сил Венесуели визнав Гуайдо президентом. Він попросив військових не придушувати опозицію

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У Венесуелі генерал ВПС Франсіско Естебан Янес Родрігес визнав лідера опозиції Хуана Гуайдо виконуючим обовʼязки президента країни. Про це повідомила газета El Nacional.

«Сьогодні я з гордістю патріота і демократа повідомляю, що визнаю депутата Хуана Гуайдо виконуючим обовʼязки президента Боліваріанської Республіки Венесуела і відповідно з цим оголошую про готовність виконувати його накази», — заявив генерал у відеозверненні.

Також генерал назвав владу Мадуро диктаторською і зазначив, що 90% збройних сил його не підтримують.

«Моїх товаришів по зброї я прошу не повертатися спиною до народу Венесуели, не пригнічувати [опозицію]», — додав генерал.

  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни на тлі масових мітингів громадян проти уряду Мадуро. Президент США Дональд Трамп визнав Гуайдо президентом, також нового главу Венесуели визнали Канада і низка латиноамериканських країн, у тому числі Бразилія, Перу і Колумбія.
  • На засіданні Ради Безпеки ООН щодо Венесуели думки щодо політичної кризи в країні розділилися: США наполягали на відставці Мадуро, підтримуючи Гуайдо, Росія зайняла протилежну позицію і заявила про втручання США, а країни Євросоюзу зазначили необхідність нових виборів в країні.