Радбез ООН обговорив кризу у Венесуелі. США і Росія — знову на протилежних позиціях

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

На засіданні Ради безпеки ООН з Венесуели думки щодо політичної кризи в країні розділилися: США наполягали на відставці президента країни Ніколаса Мадуро, підтримуючи самопроголошеного президента Хуана Гуайдо, Росія зайняла протилежну позицію, заявляючи про втручання США, а країни Євросоюзу зазначили необхідність нових виборів у країні.

Засідання Радбезу ООН щодо Венесуели ініціювали США, причому Росія активно виступала проти прийняття такого порядку денного. Від США у роботі Ради взяв участь держсекретар Майкл Помпео, однак він залишив засідання до його закінчення.

Помпео закликав світову спільноту визнати Хуана Гуайдо президентом Венесуели і висловив надію на швидке проведення виборів у країні.

Позиції представників країн Латинської Америки, які брали участь у засіданні, розділилися. Серед тих, хто висловився на підтримку Гуайдо, — Аргентина, Чилі, Коста-Ріка, Перу, при цьому Бразилія і Колумбія виступили проти діалогу з урядом Мадуро.

Солідарність з Мадуро висловили Болівія, Куба, Сальвадор і Нікарагуа. Уругвай, Мексика та ще кілька країн заявили про необхідність діалогу між опозицією і урядом.

Країни Євросоюзу в оприлюдненій спільній заяві закликали до «термінового проведення вільних, прозорих і заслуговуючих на довіру президентських виборів» у Венесуелі.

Росія, Китай, Сирія та Іран підтримали Мадуро, причому Росія наполягала на необхідності розглянути на Радбезі питання втручання США у справи Венесуели.

Підсумкову заяву Радбезу ООН не прийняли, і Ніколас Мадуро у своєму Twitter заявив про «велику перемогу».