«Новая газета»: Москва відправила до Венесуели набитий доларами «Боїнг». У той же день Мадуро заявив, що виділить €1 млрд на розвиток країни

Дата:
«Новая газета»: Москва відправила до Венесуели набитий доларами «Боїнг». У той же день Мадуро заявив, що виділить €1 млрд на розвиток країни

Carlos Becerra / Bloomberg via Getty Images

В аеропорт Каракаса прибув вантажний Boeing 757-222 з Москви, який привіз готівкові долари уряду Ніколаса Мадуро за продаж частини національного золотовалютного запасу Венесуели. Про це пише «Нова газета» з посиланням на джерела.

Журналісти зафіксували, що Boeing 757-222 належить приватній авіакомпанії «Єрофей», зареєстрованій в Хабаровську. Цей борт у січні двічі літав з Москви у Каракас через Дубай з двома проміжними посадками: в Касабланці (Марокко) і Ешпаргуші (Кабо-Верде).

29 січня літак вилетів з московського аеропорту «Внуково» і попрямував в Дубай, а звідти — до Венесуели. Причому в січні це був вже другий політ російського літака в Каракас за таким самим маршрутом.

Автори статті припускають, що з Москви в Дубай було відправлено близько 30 тонн золота Центробанку Венесуели, яке зберігалося в Росії з 2011 року. Після продажу золота в ОАЕ на борт завантажили контейнери з готівковими доларами, які переправили до Каракаса.

«Наші джерела в Дубаї стверджують, що російський літак в аеропорту зустрічали інкасаторські броньовані машини Центрального банку Обʼєднаних Арабських Еміратів», — йдеться у публікації.

«Якщо весь золотий запас країни оцінювався в 365,7 тонни, то за межами Венесуели зберігалося 233 тонни золота», — додають автори статті.

Наголошується, що літак із готівкою прибув у Каракас 30 січня. У той же день опальний президент Ніколас Мадуро заявив, що виділить з бюджету €1 млрд на благоустрій держави.

  • 31 січня вранці в Москву з Венесуели повернувся ще один російський Boeing. Він прилетів у Каракас 28 січня, на борту лайнера, який може перевозити близько 300 осіб, пасажирів не було. Влада Венесуели заперечувала його існування, а в Національній асамблеї Венесуели, опозиційної до Мадуро, заявили, що з країни намагаються вивезти до Росії близько 20 тонн золота, і вимагали від чиновників Центрального банку Венесуели пояснень.
  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели на тлі масових мітингів громадян проти уряду Мадуро. Президент США Дональд Трамп визнав Гуайдо президентом, також нового главу Венесуели визнали Канада і низка латиноамериканських країн, зокрема Бразилія, Перу і Колумбія.
  • Європейський парламент 31 січня ухвалив резолюцію, якою визнав лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо виконуючим обовʼязки президента країни.