Європарламент визнав Гуайдо в. о. президента Венесуели

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Європейський парламент у четвер, 31 січня, на засіданні ухвалив резолюцію, якою визнав лідера венесуельської опозиції Хуана Гуайдо виконуючим обовʼязки президента країни. Про це у своєму Twitter повідомив президент Європарламенту Антоніо Таяні.

Нагадаємо, після засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації у Венесуелі країни Євросоюзу в оприлюдненій спільній заяві закликали до «термінового проведення вільних, прозорих і заслуговуючих на довіру президентських виборів» у країні.

  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни на тлі масових мітингів громадян проти уряду Мадуро. Президент США Дональд Трамп визнав Гуайдо президентом. Також нового главу Венесуели визнали Канада і низка латиноамериканських країн, зокрема Бразилія, Перу і Колумбія.
  • На засіданні Ради безпеки ООН стосовно Венесуели думки щодо політичної кризи в країні розділилися: США наполягали на відставці Мадуро, підтримуючи Гуайдо, Росія зайняла протилежну позицію і заявила про втручання США, а країни Євросоюзу зазначили необхідність нових виборів у країні.