Бюджетне управління Конгресу США: «Шатдаун» обійдеться країні у $3 млрд

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

«Шатдаун», який почався 22 грудня 2018 року і був припинений 25 січня 2019 року, обійдеться бюджету США в $3 млрд. Про це повідомляє Бюджетне управління Конгресу США (Congressional Budget Office, або скорочено CBO).

Загалом за час зупинки роботи уряду економіка країни втратила $11 мдрд, але близько $8 млрд буде повернуто, коли уряд знову запрацює. 800 тисячам державних службовців, які працювали весь час без зарплати, виплатять компенсації.

«Хоча більша частина реального ВВП, втраченого протягом четвертого кварталу 2018 року і першого кварталу 2019 року, у кінцевому підсумку буде відновлена, CBO вважає, що близько $3 млрд не буде», — заявив директор CBO Кіт Хол, додавши, що темпи зростання економіки в кінці 2018 року впали на 0,2%, а на початку 2019 року — на 0,4%.

При підрахунку фінансових втрат переважно враховувалися невиплати федеральним працівникам та скорочення державних витрат на товари та послуги. При цьому не враховувалися наслідки «шатдауна» для підприємців, які не могли користуватися держпослугами (видача сертифікатів, дозволів, а також доступ до кредитів). «Деякі з цих підприємств приватного сектора ніколи не відшкодують втрачений дохід», — додав Хол.

Голова комітету з бюджету Джон Ярмут висловив сподівання, що президент США Дональд Трамп і лідери Конгресу нарешті досягли остаточної згоди, і надалі країна не буде спостерігати новий «шатдаун».

«Ця оцінка CBO служить різким попередженням президенту Трампу про наслідки використання американських робітників у якості розмінної монети», — додав він.