«Шатдаун» в США: Трамп не зміг домовитися з демократами

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Президент США Дональд Трамп не зміг домовитися з представниками Демократичної партії щодо вирішення бюджетної кризи в країні, тому американський «шатдаун» триває, пише The Washington Post.

Трамп вимагає, щоб у бюджеті було передбачено понад 5,6 млрд доларів на будівництво нової стіни вздовж кордону з Мексикою. У свою чергу, демократи планують просувати проект кошторису, який передбачає на ці цілі 1,3 мільярда доларів.

«Президент не підпише це... Я не побачив бажання демократів домовитися сьогодні», — заявив представник республіканців Кевін Маккарті.

Президент США наполягає на тому, що стіна буде оплачена Мексикою за рахунок економічної вигоди для США за новою північноамериканською торговельною угодою. Втім, угода USMCA ще не отримала схвалення Конгресу.

Переговори Трампа з демократами продовжаться у пʼятницю, 4 січня. Зазначимо, що більшість у Палаті представників у Конгресі США з 4 січня перейде представникам Демократичної партії.

  • «Шатдаун» настав через суперечки з приводу бюджету між президентом США Дональдом Трампом і Конгресом. Білий дім зажадав, щоб Конгрес затвердив кошторис до $5 млрд на будівництво стіни вздовж кордону США з Мексикою, а демократи відхилили цю пропозицію, назвавши його марнотратним.
  • Часткове припинення роботи уряду США, яке триває вже більше десяти днів, 800 тисяч держслужбовців змушені залишатися вдома або працювати без оплати.
  • В кінці грудня 2018 року прес-секретар лідера демократів у Палаті представників Ненсі Пелосі сказала, що ймовірний план демократів полягає в тому, щоб 3 січня виставити на голосування законопроект, який профінансує уряд, але без грошей на стіну Трампа. Це буде перший день нової сесії Конгресу.