США, Мексика та Канада підписали нову угоду про вільну торгівлю. Попередня діяла майже 25 років

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
США, Мексика та Канада підписали нову угоду про вільну торгівлю. Попередня діяла майже 25 років

Sarah Pabst / Bloomberg via Getty Images

Президент США Дональд Трамп, премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо і президент Мексики Енріке Пенья Ньєто підписали нову торговельну угоду (USMCA), пише Reuters.

Лідери поставили свої підписи під документом у пʼятницю, «на полях» саміту «Великої двадцятки». «United States — Mexico — Canada Agreement» (USMCA) замінить угоду NAFTA, яка діяла з 1993 року. Нова угода вперше охопить сферу фінансових послуг та цифрової економіки.

Що таке USMCA?

Нова угода між США та Мексикою і Канадою (USMCA) про вільну торгівлю. Порівняно з попередньою угодою (NAFTA), новий договір дає США більш широкий доступ до молочного ринку Канади, збільшення внутрішнього виробництва легкових і вантажних автомобілів. Також угода спрямована на удосконалення екологічного та трудового законодавства і впровадження захисту інтелектуальної власності.

Попередня угода діяла з 1994 року. На територію країн NAFTA припадає 25% світового ВВП. З моменту набуття угодою чинності обсяг торгівлі між США, Канадою і Мексикою зріс у чотири рази.

Між тим, Трамп неодноразово критикував NAFTA і обіцяв переглянути або й узагалі вийти з неї. Перегляд угоди президент США зробив одним із головних пунктів своєї передвиборчої кампанії.