Трамп погодився тимчасово припинити «шатдаун»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент США Дональд Трамп і лідери Конгресу домовилися про заходи, які дозволять відновити роботу уряду і припинити так званий «шатдаун», повідомляє Reuters.

«Я дуже пишаюся тим, що можу оголосити про те, що ми досягли угоди про відкриття федерального уряду», — сказав Трамп, виступаючи у Білому домі.

Він додав, що у найближчий час підпише законопроект про відкриття уряду на три тижні — до 15 лютого. «Я переконаний, що всі працівники отримають свою зарплату якомога швидше», — додав Трамп.

Агентство додає, що бюджет на цей період не включатиме грошей, які Трамп вимагає від Конгресу виділити на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Для набуття чинності це рішення мають ухвалити Палата представників та Сенат Конгресу, а також підписати сам Трамп. Помічник президента розповів агентству, що вимога Трампа виділити кошти на стіну з Мексикою зберігається для подальших переговорів.

  • У США з 22 грудня 2018 року призупинилася робота федеральних установ через суперечку щодо бюджету між президентом США Дональдом Трампом і Конгресом. Білий дім зажадав, щоб Конгрес затвердив кошторис на $5 млрд на будівництво стіни вздовж кордону США з Мексикою, а демократи відхилили цю пропозицію, назвавши її марнотратною.
  • Через те, що не був проголосований ряд бюджетних документів, припинилося фінансування федеральних установ. Так, правоохоронці працюють, не отримуючи зарплату, а багатьом чиновникам довелося піти в неоплачувану відпустку. Загалом через «шатдаун» постраждали понад 800 тис. федеральних працівників.
  • Нинішня зупинка роботи уряду США стала рекордною в історії країни. За даними ЗМІ, економіка США зазнала збитків майже на $4 млрд. Перед цим найдовшим таким періодом був 21 день у 1995—1996 роках. Тоді президентом США був Білл Клінтон.