Венесуельський генерал звинуватив США у спробі розвʼязати в країні громадянську війну

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Глава збройних сил Венесуели Владімір Падріно заявив, що через «злочинний план США» його країна може бути втягнута в руйнівну громадянську війну, повідомляє The Guardian.

Виступаючи з промовою перед народом, Падріно звинуватив венесуельську опозицію, Сполучені Штати і регіональних союзників, таких як Бразилія, у спробі державного перевороту проти президента Ніколаса Мадуро, що могло призвести до хаосу і анархії в країні.

Падріно назвав рішення лідера опозиції Хуана Гуайдо оголосити себе президентом Венесуели ганебним і сміховинним фактом. При цьому глава Міноборони країни підкреслив, що така заява ризикує спровокувати у Венесуелі хвилю кровопролиття.

«Я повинен попередити народ Венесуели про серйозну небезпеку, яку це [самопроголошення Гуайдо президентом] представляє для нашої цілісності і нашого національного суверенітету», — заявив Падріно.

Падріно також зазначив, що збройні сили будуть залишатися вірними Мадуро, а незгода з цією позицією є неприпустимою.

  • 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели на тлі масових мітингів громадян проти уряду Мадуро. Президент США Дональд Трамп визнав Гуайдо президентом, також нового главу Венесуели визнали Бразилія, Перу, Колумбія та Канада.
  • Після початку протестів у штатах Португезу, Барінас, Тачира, Амазонас, Болівар і Столичному окрузі, за даними на ранок 24 січня, у зіткненнях загинули 16 осіб.
  • Крім США, Гуайдо підтримали Франція, Аргентина, Бразилія, Канада, Чилі, Колумбія, Коста-Ріка, Гватемала, Гондурас, Панама, Парагвай і Перу, а також Косово, Організація американських держав та Instagram.
  • Крім Росії, не визнали Гуайдо новим лідером Венесуели армія країни, Туреччина та Мексика.
  • Криза у Венесуелі загострилася після смерті глави держави Уго Чавеса. У 2013 році новим президентом став його соратник Ніколас Мадуро, який продовжив політику свого попередника. До початку 2014 року в країні загострилися економічні проблеми (в 2017 році 93% населення країни скаржилися на недоїдання), що призвело до гострої критики правлячого режиму, соціальної та політичної кризи.