Самопроголошеного лідера Венесуели вже визнали Організація американських держав і Instagram

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели на тлі масових протестів 23 січня. Його вже визнали деякі держави та міжнародні організації. Деякі країни висловили підтримку президенту Ніколасу Мадуро.

Які країни і організації визнали Гуайдо?

  • Президент США Дональд Трамп офіційно визнав лідера опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели на тлі масових мітингів, в яких громадяни протестували проти соціалістичного уряду Ніколаса Мадуро. Офіційну заяву про це оприлюднив Білий дім.
  • Президент Франції Емманюель Макрон опублікував твіт на підтримку лідера опозиції Венесуели і протестуючих, заявивши, що Європа схвалює відновлення демократії в країні після «нелегітимних виборів Ніколаса Мадуро».
  • У спільній заяві, опублікованій пізніше, міністри закордонних справ Аргентини, Бразилії, Канади, Чилі, Колумбії, Коста-Ріки, Гватемали, Гондурасу, Панами, Парагваю і Перу заявили, що вони визнають і повністю підтримують Гуайдо. Вони закликали до «нових виборів, в найкоротші терміни, за участю всіх політичних діячів і з міжнародними гарантіями і стандартами, необхідними для демократичного процесу».
  • Премʼєр-міністр Косова Бехджет Паколлі повідомив, що його країна офіційно визнала Хуана Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.
  • Організація американських держав (ОАД), яка обʼєднує країни Північної і Південної Америки, теж визнала Хуана Гуайдо новим лідером країни.
  • Instagram видалив мітку «підтвердженого користувача» у профілі Ніколаса Мадуро, у той же час вона зʼявилася в профілі Хуана Гуайдо в Instagram.

Які країни не визнають Гуайдо?

  • Армія Венесуели. У Венесуелі після початку протестів у штатах Португезу, Барінас, Тачира, Амазонас, Болівар і Столичному окрузі в зіткненнях з поліцією і Національною гвардією загинули 16 осіб.
  • У Росії заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Андрій Клімов зазначив, що «вони вже визнали президентом країни Мадуро, і в цьому аспекті нічого мінятися не буде».
  • Президент Туреччини Реджеп Ердоган висловив підтримку Мадуро. Про це повідомив прес-секретар турецького лідера Ібрагім Калин у Twitter. «Наш президент зателефонував главі Венесуели Мадуро, висловив йому підтримку і сказав: “Брат Мадуро, тримайся там, ми з тобою!” Туреччина зі своїм лідером буде відстоювати свою принципову позицію проти спроб переворотів», — йдеться в повідомленні.
  • Уряд Мексики висловився на підтримку Ніколаса Мадуро в якості президента Венесуели, після того як голова парламенту Хуан Гуайдо проголосив себе тимчасовим президентом. Аналогічну позицію продемонстрували Болівія, Куба й Уругвай.