NYT: Россійський олігарх Дерипаска уклав з Мінфіном США вигідну угоду щодо санкцій. Ключові активи залишаться під його контролем

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Російський олігарх Олег Дерипаска, залишаючись під санкціями США, збереже контроль над своїми найважливішими активами. Дерипаска уклав з Мінфіном США вигідну для себе угоду, повідомляє The New York Times з посиланням на конфіденційний документ, підписаний бізнесменом та американським Казначейством.

Як пояснили в Мінфіні США в грудні 2018 року, компанії Дерипаски погодилися змінити структуру корпоративного управління. При цьому частка російського олігарха у володінні компаніями повинна опуститися нижче за 50%, а склад ради директорів мали переглянути.

Однак NYT, посилаючись на документ, повідомляє, що угода при цьому звільняє Дерипаску від сотень мільйонів доларів заборгованості шляхом передачі частини його акцій російському держбанку ВТБ.

За даними видання, що грунтуються на зазначеному документі, угода дозволить залишити партнерам Дерипаски значні пакети акцій його компаній. Акції ключових активів Дерипаски — En+, Rusal і «ЕвроСибЭнерго » — перерозподілять між цими компаніями, а також між ВТБ і Glencore — одним з ключових споживачів алюмінію, виробленого Rusal.

«У сукупності Дерипаска, його фонд, його колишня дружина, її батько і Orandy Capital будуть володіти майже 57 відсотками EN+ в межах угоди», — підрахували в NYT.

При цьому в Мінфіні США вважають, що контроль Дерипаски над компаніями En+, Rusal і «ЕвроСибЭнерго» перерветься, і він більше не зможе використовувати їх «для здійснення незаконної діяльності від імені Кремля».

«Компанії En+, Rusal і «ЕвроСибЭнерго» взяли на себе зобовʼязання забезпечити Казначейство безпрецедентним рівнем прозорості своїх стосунків, щоб гарантувати, що Дерипаска не відновить контроль над ними. Казначейство буде пильно спостерігати за виконання цих зобовʼязань, а їх невиконання призведе до швидких наслідків, включаючи відновлення санкцій», — заявили в Мінфіні США.

Разом з тим, як повідомляє NYT, джерела видання в оточенні Дерипаски висловили задоволення цією угодою.

  • Сенат США в січні схвалив зняття санкцій з кількох компаній Дерипаски. Санкції проти самого російського олігарха залишилися чинними. Якщо Конгрес не заблокує рішення протягом 30 днів, з компаній Дерипаски, серед яких Rusal, ВАТ «Євросибенерго» і En+, знімуть санкції.
  • За кілька днів до цього посли країн Євросоюзу надіслали листа владі США з проханням зняти санкції з Олега Дерипаски.
  • У квітні 2018 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти Дерипаски, його компаній і компаній інших російських олігархів у відповідь на втручання Росії у президентські вибори.
  • Визначені проти компаній Дерипаски санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону для американських громадян укладати угоди з цими компаніями.