Сенат США зняв санкції з декількох компаній Дерипаски. Санкції проти самого російського олігарха залишилися в силі

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Сенат США зняв санкції з декількох компаній Дерипаски. Санкції проти самого російського олігарха залишилися в силі

Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

У США Сенат ухвалив резолюцію, яка знімає санкції з декількох компаній російського олігарха Олега Дерипаски. Про це пише The New York Times.

За відповідну резолюцію проголосували 57 сенаторів, проти — 42. Для того, щоб прийняти її, потрібно було 60 голосів.

«За резолюцію, що засуджує план Білого дому, проголосувало 57 сенаторів, 42 проголосували проти. Для ухвалення резолюції було потрібно 60 голосів. До демократів приєдналися лише 11 республіканців», — сказано в повідомленні.

Таким чином, якщо Конгрес не заблокує рішення протягом 30 днів, з компаній Дерипаски, серед яких Rusal, ВАТ «Євросибенерго» і En+, знімуть санкції. Санкції проти самого Дерипаски залишаються в силі, рішення міністерства фінансів США їх не стосується.

  • У квітні минулого року міністерство фінансів США ввело санкції проти самого Дерипаски, його компаній і компаній інших російських олігархів у відповідь на втручання Росії в президентські вибори.
  • Посли країн Євросоюзу надіслали листа владі США з проханням зняти санкції з близького до президента РФ Володимира Путіна олігарха Олега Дерипаски.
  • Олег Дерипаска опинився у списку росіян, проти яких у квітні 2018 року Мінфін США запровадив санкції. Під їх дію потрапили також підконтрольні бізнесменові компанії, зокрема Rusal — єдиний виробник первинного алюмінію в РФ. Санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону для американських громадян укладати угоди з цими компаніями.