«Щоб ми були вільними». Патріарх ПЦУ Філарет на зʼїзді «Батьківщини» подякував Порошенку за Томос

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
«Щоб ми були вільними». Патріарх ПЦУ Філарет на зʼїзді «Батьківщини» подякував Порошенку за Томос

Пресслужба президента України

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет під час зʼїзду партії «Всеукраїнське обʼєднання «Батьківщина» подякував президенту Петру Порошенку за Томос і закликав український народ до єднання.

Він розповів про те, як був отриманий Томос про автокефалію, а також роль політиків, зокрема президентів країни у цьому процесі.

«Над цим багато попрацювала наша церква Київського патріархату. І президенти сприяли, починаючи з першого президента Леоніда Макаровича Кравчука, і Кучма писав листи Вселенському патріарху, і особливо Віктор Андрійович Ющенко. Але досяг мети нинішній президент Петро Олексійович Порошенко. Ми дякуємо всім президентам, які докладали зусиль для отримання Томосу», — сказав він.

«Якщо ми хочемо бачити в нашій країні свободу і незалежність, ми повинні бути єдині», — додав патріарх. Також він зазначив, що те, що глави держави сприяли в отриманні Томосу, було «турботою про єднання народу», а не втручанням у церковні справи.

«Я хочу, щоб ми всі були вільними. Там, де Бог — там завжди перемога, і Бог допомагає нам», — резюмував патріарх Філарет.

  • 14 січня Вселенський патріархат оприлюднив текст Томоса про надання автокефалії Православній церкві України. Згідно з документом, «Православна церква, що знаходиться в межах політично суверенної і повністю незалежної держави Україна, її митрополит, архиєпископ і єпископ, її монастирі та парафії, а також усі церковні установи в ній відтепер автокефальні, незалежні та самокеровані».
  • Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос ще 5 січня. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі.
  • Вранці 6 січня у Стамбулі митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію ПЦУ — одразу після спільного з патріархом Варфоломієм святкового різдвяного богослужіння.
  • 7 січня Томос про автокефалію представили у Софії Київській. Пізніше зʼясувалося, що сувій Томосу тимчасово забрали з Софійського собору в столиці і відправили до Стамбула, де 9 січня члени Синоду Вселенського патріархату підписали його.