Астрофізики підрахували, скільки триває доба на Сатурні. В цьому їм допомогли кільця газового гіганта

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Астрофізики американського космічного агентства NASA на основі даних, зібраних апаратом Cassini, визначили, скільки на Сатурні триває доба. Про це повідомляє портал Space.com.

За новими даними, які послав на Землю Cassini, пролітаючи поблизу Сатурна, вчені вирахували, що Сатурн робить оберт навколо своєї осі за 10 годин 33 хвилини і 38 секунд.

Точна тривалість доби на Сатурні цікавила науковців протягом десятиліть. Це викликано тим, що планета є газовим гігантом, і у дослідників досі не було стабільних орієнтирів, які дозволили б точно визначити, що планета зробила один оберт навколо своєї осі.

Раніше вважалося, що доба на Сатурні триває трохи довше, ніж згідно з новими підрахунками. Так, за даними місії Voyager, день на Сатурні триває 10 годин 39 хвилин і 23 секунди.

При цьому дані з Cassini, отримані у 2004 році, вказували на те, що тривалість доби на Сатурні становить 10 годин 45 хвилин і 45 секунд.

Як виміряли тривалість доби на Сатурні?

Новий метод розрахунку тривалості доби на Сатурні спирається на гравітаційні коливання, які відбуваються, коли обертається газовий гігант. Ці коливання відбиваються на поведінці крижаних часток, з яких складаються кільця Сатурна.

Таким чином, коливання крижаних часток в кільцях Сатурна, що циклічно повторюються у відповідь на гравітаційні зміни поля самої планети, викликані її обертанням, дозволили аспіранту факультету астрономії та астрофізики в Каліфорнійському університеті Крістоферу Мальковичу і його колегам точно підрахувати тривалість доби для цього газового гіганта.