У Китаї підтвердили існування генетично модифікованих близнюків. Одна з учасниць експерименту ще вагітна

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У Китаї влада повідомила попередні результати розслідування справи Хе Цзянькуя — професора, який заявив про народження близнюків, чия ДНК була змінена для профілактики ВІЛ-інфекції. Їх існування було підтверджене, також повідомили про ще одну учасницю експерименту, яка в даний час вагітна. Про це пише «Синьхуа».

«З червня 2016 року Хе Цзянькуй в приватному порядку організував проектну групу за участю іноземного персоналу, умисно ухиляючись від нагляду, використовуючи небезпечні та неефективні методи і впроваджуючи ембріональні гени людини в репродуктивних цілях, заборонених державою», — йдеться в повідомленні.

Він підробив результат етичної експертизи і діяв без зовнішньої допомоги. Загалом у експерименті брали участь вісім пар. Одна з пар відмовилася від участі у процесі, пʼять — не були вагітні. Одна жінка народила близнюків, друга — ще вагітна. Дітей і вагітну жінку планують тримати під медичним наглядом.

Професор і співробітники, повʼязані з його проектом, будуть покарані. Підозрюваних передадуть в органи державної безпеки.

  • У листопаді в одній з китайських соціальних мереж професор Хе Цзянькуй оголосив про народження близнюків, чия ДНК була змінена для профілактики ВІЛ-інфекції. Він сказав, що ДНК близнюків була модифікована з використанням CRISPR-Cas9 — методу, який дозволяє вченим видаляти і замінювати ланцюжок з великою точністю.
  • Він не надав доказів своєї роботи, яка не була незалежно перевірена або опублікована в рецензованому журналі.
  • Самих дівчаток-близнюків, яких нібито назвали Лулу і Нана, публіці теж не показали. Їхні батьки, за інформацією вченого, хочуть зберегти анонімність.
  • Лікарня у Шеньчжені, де Хе Цзянькуй нібито отримав схвалення від ради з питань етики, щоб вести свою роботу, заперечує будь-який звʼязок із ним.
  • У першому кварталі 2019 року Китай представить перше клоноване кошеня. Використовувати будуть ту ж технологію, що і для клонування овечки Доллі.