Китайський науковець повідомив про народження генетично модифікованих близнюків

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Ствердження китайського вченого про те, що він створив перших у світі генетично модифікованих дітей, викликало глобальний протест і розслідування з боку китайських органів охорони здоровʼя. Про це пише The Guardian.

На відео, опублікованому в неділю в одній з китайських соціальних мереж, професор університету Хе Цзянькуй оголосив про народження близнюків, чия ДНК була змінена для профілактики ВІЛ-інфекції. Він сказав, що ДНК близнюків була модифікована з використанням CRISPR-Cas9 — методу, який дозволяє вченим видаляти і замінювати ланцюжок з великою точністю.

Редагування генів ембріонів, які можуть змінювати інші гени, заборонено в багатьох країнах, оскільки зміни ДНК, які будуть передані майбутнім поколінням, можуть мати непередбачені наслідки для всього генофонду.

«Дівчатка повністю здорові і в повному порядку», — сказав вчений, який отримав освіту в Стенфордському університеті і працює в лабораторії в південно-китайському місті Шеньчжень. Він не представив доказів своєї роботи, яка не була незалежно перевірена або опублікована в рецензованому журналі.

Самих дівчаток-близнюків, яких нібито назвали Лулу і Нана, публіці також не показали. Їх батьки, за інформацією вченого, хочуть зберегти анонімність.

Лікарня у Шеньчжені, де Хе Цзянькуй нібито отримав схвалення від ради з питань етики, щоб вести свою роботу, заперечує будь-який звʼязок з ним.

У Китаї немає чіткої заборони на використання генетичного модифікування ембріонів, але міністерство науки і техніки та міністерство охорони здоровʼя видали етичні рекомендації, де йдеться, що жоден людський ембріон, який використовується для дослідження, не може бути імплантований людям або тваринам.

Нагадаємо, лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Артур Ашкін (США), Жерар Мур (Франція) і Донна Стрікленд (Канада). Вони отримали нагороду за інноваційні винаходи у фізиці лазерів.