«Радіо Свобода»: Посли ЄС схвалили санкції проти офіцерів російської розвідки

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Посли Європейського Союзу 16 січня погодилися ввести санкції проти чотирьох офіцерів Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії (ГРУ), зокрема проти двох російських розвідників, яких Велика Британія звинувачує в отруєнні колишнього офіцера ГРУ, подвійного агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері. Про це пише у Twitter кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Юзвяк.

Також він зазначає, що до списку внесли пʼять осіб з Сирії. Ці санкції стануть першими, які введуть за використання та поширення хімічної зброї.

«Посли ЄС погодилися ввести санкції проти чотирьох офіцерів ГРУ, включно з двома «туристами» з Солсбері, у списку також пʼять громадян Сирії. Санкції будуть затверджені в ЄС в понеділок і будуть першими санкціями, введеними за використання хімічної зброї», — написав Юзвяк.

Санкції включають заборону на поїздки до Євросоюзу, а також заморожування активів.

  • Міністерство фінансів США заявило, що санкції США вводяться проти російських ГРУшників «Олександра Петрова» і «Руслана Боширова», підозрюваних в отруєнні російського екс-розвідника Сергія Скрипаля у Великій Британії.
  • Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли в місті Солсбері 4 березня 2018 року. Британські власті звинуватили в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами «Олександр Петров» і «Руслан Боширов».
  • «Отруйники» Скрипаля стежили за ним у Чехії в 2014 році.