Вчені розвіяли міф про погляд Мони Лізи. Тепер стало зрозуміло, куди вона дивиться

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Науковці розвіяли міф про погляд Мони Лізи і зʼясували, що жінка на картині не дивиться прямо, пише CNN.

«Мона Ліза», або «Джоконда» — всесвітньо відома картина Леонардо да Вінчі, яка дала назву науковому феномену — «ефект Мони Лізи». Коли створюється враження, що субʼєкт зображення завжди дивиться прямо на вас, незалежно від того, де ви стоїте.

Учені з німецького університету Білефельд провели експеримент і зʼясували, що жінка на картині дивиться приблизно на 15 градусів праворуч — можливо, на праве вухо або плече.

Дослідження проводили доцент у Центрі передового досвіду Університету Білефельда — Технологія когнітивного взаємодії (CITEC) Гернот Хорстманн та науковий співробітник Себастьян Лот. Участь у експерименті взяли 24 людини. Науковці відображали картину на екрані компʼютера і просили учасників виміряти напрямок погляду Джоконди. Відстань між учасниками та екраном компʼютера залишалася незмінною — 66 см.

Дослідники також змінювали розмір картини і показували лише частину зображення, щоб визначити, чи впливають на сприйняття погляду Мони Лізи певні елементи її обличчя.

Леонардо да Вінчі, «Мона Ліза» / Wikimedia Commons

Картину збільшувани на 30-70%. Однак погляд Мони Лізи в середньому учасники оцінили під кутом 15,4 градуси праворуч — словом, Мона Ліза, безумовно, не дивиться на свою аудиторію. Така ілюзія виникає тільки тоді, коли цей кут не перевищує пʼяти градусів. Тобто збереження ефекту у випадку з «Моною Лізою» — виключно психологічне.

«Немає сумнівів в існуванні ефекту Мони Лізи, — констатували Хорстманн і Лот. — Це просто не відбувається із самою Моною Лізою».