У Росії дозволили купувати «шпигунську» техніку для особистих потреб

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У Росії дозволили купувати «шпигунську» техніку для особистих потреб

Viktor Berezkin \ TASS via Getty Images

Верховний суд Росії зазначив, що громадяни країни можуть купувати засоби для отримання інформації для своєї безпеки або стеження за тваринами. В такому разі їх не можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Про це пише «Інтерфакс».

«Не можуть бути кваліфіковані за статтею 1381 КК РФ (незаконне виробництво, придбання та (або) збут спеціальних технічних засобів, призначених для негласного отримання інформації) дії особи, яка придбала призначений для негласного отримання інформації пристрій з наміром використовувати, наприклад, в цілях забезпечення особистої безпеки, безпеки членів сімʼї, у тому числі дітей, збереження майна або з метою спостереження за тваринами і не збиралася застосовувати його як засіб посягання на конституційні права громадян», — йдеться в повідомленні.

Також згадується, що різні пристрої (смартфони, диктофони, відеореєстратори) такими засобами можуть бути визнані тільки за умови, якщо їм додатково встановили якісь модифікації. Ще було зазначено, що до відповідальності не можна залучати людей, які купували подібні засоби, не знаючи про їх призначення.