Обмін заручників 27 грудня і допуск місії ОБСЄ в Керченську протоку. Сьогодні ТКГ збереться в Мінську на останнє засідання в цьому році

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сьогодні, 19 грудня, в Мінську відбудеться останнє в цьому році засідання Тристоронньої контактної групи, на якому українська сторона спробує в черговий раз домовитись про обмін полоненими та знову оголосить свої основні вимоги.

Про це у Facebook написала перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

Геращенко нагадала, що вимоги України залишаються незмінними: деоккупация Донбасу, Азовського і Чорного морів, допуск до моря моніторингової місії ОБСЄ, звільнення територій Донбасу від російської присутності та розпуск усіх формувань «ЛДНР», а також обмін полоненими.

Пріоритетним питанням залишається обмін полоненими. Українська сторона неодноразово пропонувала різні формати обміну.

Україна пропонує Росії 23 громадянина РФ, які засуджені за зазіхання на територіальну цілісність та інші злочини, в обмін на 23 українських політвʼязнів, яких утримуют в Росії.

Другий формат обміну — 66 19: Україна віддасть 66 сепаратистів і бойовиків та поверне 19 своїх громадян, утримуваних в ОРДЛО.

Геращенко висловила сподівання, що обмін вдасться здійснити вже 27 грудня.

Зазначимо, що бойовики та РФ вже отримували цю пропозицію під час Мінських перемовин, але відкинули її.

При цьому Геращенко зазначала, що полонені українські моряки, які були захоплені 25 листопада під час атаки російських кораблів у Керченській протоці, є військовополоненими та підлягають звільненню без жодних умов і не за обміном.

Нагадаємо, що останній великий обмін відбувся на Донбасі 27 грудня 2017 року. Тоді Україна повернула 73 заручники, а бойовики отримали 223 людини.