Ветеран ЦРУ Джек Девайн назвав основну причину агресії Росії проти України

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Ветеран ЦРУ Джек Девайн назвав основну причину агресії Росії проти України

Cindy Ord / Getty Images for Sheraton Hotels & Resorts

Росія прагне стати такою ж впливовою державою, яким був Радянський Союз під час холодної війни. Про це в інтерв’ю theБабелю заявив колишній агент ЦРУ Джек Девайн, який понад 30 років курирував наймасштабніші операції за кордоном.

«Основна мета Путіна — спробувати відвоювати значнішу роль на світовій сцені, і саме це загрожує Україні. Щоб повернути вплив, співставний з тим, що був у СРСР, Москві потрібен контроль над країнами-сусідами», — зауважив ветеран ЦРУ.

«І хоча комунізму більше немає [лише Китай дотримується цієї ідеології], є Росія. Її інтереси залишилися такими ж, як і раніше, якими їх і бачить Путін. Зараз це більше про національні інтереси, ніж про ідеологічні, проте це не робить загрозу меншою», — підкреслив Девайн.

Відповідаючи на запитання, чи має Україна шанс виграти протистояння з Росією, екс-агент ЦРУ підкреслив, що відкрита війна буде для РФ не просто дорогим, але й безуспішним вторгненням.

«У Росії є ядерна зброя, танки, потужна армія. Відкрита війна з Росією буде коштувати Україні дуже дорого. Але я пам’ятаю ситуацію в Афганістані у 80-ті. Росіяни вторглися туди, а з часом усе це стало для них занадто дорого. Вторгнення — дуже дорогий проект, і він не може тривати довго. Якби я був у Москві, я б сказав: дивіться, вторгнення Росії в Україну буде не просто дорогим, але й безуспішним», — сказав ветеран ЦРУ