Депутати БПП ледь не побилися в кулуарах Ради через скандальний законопроект про блокування ЗМІ

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Депутати БПП ледь не побилися в кулуарах Ради через скандальний законопроект про блокування ЗМІ

Космач Олександр / УНІАН

4 грудня Рада може внести до порядку денного законопроект №9275 про захист інформаційного простору. Документ стоїть у списку законопроектів на внесення до порядку денного на сайті парламенту.

«Можуть включити у другій половині дня», — заявила theБабелю народний депутат Ольга Червакова (БПП). Законопроект, який уже назвали диктаторським, посилює контроль ЗМІ та дозволяє застосовувати санкції до будь-яких медіа: як російських, так і українських — аж до відкликання ліцензії — не чекаючи рішення судів.

Під час обговорення документа в кулуарах Ради виникла перепалка між Черваковою і колегою з фракції Іваном Вінником, який є одним з авторів законопроекту. Червакова заявила, що формулювання, які пропонуються в документі, «досить розмиті», і під визначення «сприяння тероризму» може потрапити будь-який ЗМІ. У відповідь на це Вінник заявив, що вона не читала законопроект. Але Ольга Червакова погрожувала йому порівняльною таблицею та підкреслювала, що документ вона все-таки читала.

У чому полягає законопроект?

Законопроект №9275 зареєстрували в Раді 7 листопада вісім нардепів від БПП і «Народного фронту». Автори пропонують вважати тероризмом «надання інформаційної підтримки терористичним організаціям або будь-яким іншим незаконним збройним формуванням». Крім того, пропонується застосовувати санкції аж до закриття телеканалів та інших ЗМІ за рішенням Верховної Ради, яка надасть висновки РНБО.

Проти цього законопроекту виступила низка громадських організацій, включно з Національною спілкою журналістів України. Активісти заявили, що прийняття такого законопроекту призведе до прямої цензури та тиску на ЗМІ, і буде особливо небезпечним для свободи слова напередодні виборів.

Як реагують депутати?

Нардеп від фракції БПП Мустафа Найєм впевнений, якщо Рада прийме такий законопроект, то зможе простим голосуванням припинити мовлення будь-якого каналу. «Хтось напевно думає, що це боротьба з тероризмом. Але це не так. У народі це називають прогресуючою імпотенцією», — написав Найєм.

«Народні депутати від БПП і «Народного фронту» пропонують надати Верховній Раді право вимагати від РНБО застосування санкцій (припинення мовлення) щодо українських телеканалів, яких запідозрять в «інформаційній підтримці тероризму». При цьому визначення «інформаційної підтримки» є нечітким і дозволить владі застосовувати цей закон для політичної цензури, а не для захисту інформаційної безпеки країни», — написав голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко.