Рада підтримала санкції проти телеканалів NewsOne і 112. Їх можуть закрити

Дата:

Верховна Рада підтримала проект постанови про санкції проти телеканалів 112 і NewsOne. За це рішення проголосували 229 депутатів.

Рада звернулася до Ради національної безпеки та оборони (РНБО) з пропозицією затвердити санкції.

Напередодні цей проект підтримав парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони .

Санкції передбачають низку обмежень, включаючи позбавлення ліцензій каналів, заборону користування радіочастотами та блокування активів. Санкції запровадили проти семи компаній, щодо яких пропонували це зробити: «Аріадна ТВ», «Новий Формат ТВ», «ТВ Вибір», «Телерадіокомпанія «112-ТВ», «Лідер ТВ», «Партнер ТБ» та «Новини 24 години». Перші шість повʼязані з телеканалом 112, а остання — з NewsOne.

Слід зазначити, що під час розгляду позиції нардепів розділилися — Віктор Чумак (позафракційний) заявив с трибуни, що ця постанова — утиск свободи слова та пряма цензура. На відміну від нього спікер Ради Андрій Парубій («Народний фронт») нагадав, що війна Росії проти України є інформаційною та закликав « справжніх патріотів» проголосувати за санкції проти телеканалів 112 і NewsOne.

Скандал навколо NewsOne і 112 спалахнув у серпні. Журналісти програми «Схеми» опублікували розслідування, в якому стверджували, що телеканал 112 купив лідер руху «Український вибір» і кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук. А Андрій Портнов, колишній заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича, став офіційним керівником телеканалу NewsOne .

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення 20 вересня призначила позапланову виїзну перевірку NewsОne з метою зʼясувати, чи дотримується супутниковий телеканал норм чинного українського законодавства. Служба безпеки вимагає від Нацради перевірити NewsOne через використання в ефірі фраз «партія війни» та «братовбивча війна».