Брат росіянина-претендента на посаду глави Інтерполу представляє Україну в ОБСЄ

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Брат росіянина-претендента на посаду глави Інтерполу представляє Україну в ОБСЄ

Синиця Олександр / УНІАН

Рідний брат російського генерала поліції Олександра Прокопчука, який є головним кандидатом на посаду президента Інтерполу, більше восьми років працює у постійному представництві України при ОБСЄ у Відні, а до цього був послом України в Литві. Про це повідомляє ТСН із посиланням на джерела.

Що про це відомо?

Ігор Прокопчук — молодший брат кандидата від Росії на посаду глави Інтерполу. Так само як і Олександр Прокопчук, він походить із Житомирщини і закінчив Київський національний університет ім. Т. Шевченка. Окрім того, багато хто з колег відзначає зовнішню схожість між обома Прокопчуками.

«Колеги характеризують Прокопчука-молодшого як висококласного професіонала, обізнаного і дисциплінованого, не схильного публічно обговорювати свої політичні переконання», — пише DT.UA, яке теж повідомляє про родинні звʼязки представника України в ОБСЄ.

При цьому зазначають, що колеги не помічали за Ігорем Прокопчуком проросійських поглядів і стверджують, що його «цінують і поважають як в ОБСЄ (у Відні), так і в центральному апараті МЗС».

Що кажуть у МЗС?

Міністерство закордонних справ України підтвердило, що Ігор Прокопчук є братом Олександра Прокопчука. Але у відомстві запевняють, що постпред України при ОБСЄ сумлінно виконує свою роботу і відстоює інтереси України.

«Боротьба України проти російської агресії — це війна за остаточний розпад російсько-радянської імперії. Ця війна розкидала по обидва боки лінії фронту друзів, близьких, родичів. Для багатьох це стало справжньою особистою трагедією. Але кожен сам робить свій вибір і за нього відповідає», — йдеться у коментарі МЗС.

У МЗС запевняють, що за весь час після початку російської збройної агресії проти України «не мали місця жодні дії, які могли б скомпрометувати постійного представника України при ОБСЄ Ігоря Прокопчука».

«Так само, як і завдати шкоди національним інтересам України. Його щоденна самовіддана робота в ОБСЄ говорить сама за себе та заслужила на високу оцінку з боку наших друзів і партнерів», — зазначають у відомстві.

  • Нового президента Інтерполу обиратимуть 21 листопада. Попереднього президента Мена Хунвея на початку жовтня затримали в Китаї за підозрою в корупції. 7 жовтня він пішов у відставку.
  • На посаду претендують два кандидати: представник Південної Кореї Кім Чон Ян, який зараз тимчасово керує відомством, та генерал-майор поліції Росії Олександр Прокопчук. Видання The Times називає фаворитом на цих виборах саме росіянина.
  • Прокопчук працює в російських правоохоронних органах з 1996 року. У 2006-му його призначили першим заступником голови російського відділення Інтерполу. У 2011-му Прокопчук очолив відділення і працював на цій посаді до призначення віце-президентом Інтерполу 10 листопада 2016 року.
  • Проти його обрання виступають українська делегація на чолі з главою МВС Арсеном Аваковим і низка міжнародних правозахисників та політиків. Вони вважають, що призначення Прокопчука керівником міжнародної кримінальної поліції дозволить Росії використовувати Інтерпол для політичних переслідувань.