The Economist: Президента Інтерполу могли заарештувати через боротьбу за владу в Китаї

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
The Economist: Президента Інтерполу могли заарештувати через боротьбу за владу в Китаї

Web Summit / Flickr

Арешт президента Інтерполу Мена Хунвея в Китаї може бути повʼязаний з внутрішньою боротьбою за владу в Китаї, пише The Economist.

Мен Хунвей досі формально обіймає посаду заступника міністра громадської безпеки Китаю. 8 жовтня це міністерство провело засідання партійного комітету, який не тільки засудив передбачуване хабарництво Хунвея, але і підкреслив необхідність «абсолютної лояльності» і «рішучої підтримки» лідера країни Сі Цзіньпіна.

На засіданні в міністерстві громадської безпеки прозвучав натяк на необхідність «усунути згубний вплив» колишнього міністра Чжоу Юнкана, який у 2015 році був засуджений до довічного увʼязнення за корупцію і зловживання владою. Однак справа Чжоу була повʼязана не тільки з хабарами. Сі Цзіньпін у 2016 році сказав про нього та інших засуджених чиновників, що високопоставлені особи в партії брали участь у «політичних змовах». Хунвея ж призначили заступником міністра в 2004 році, коли міністром був Чжоу.

У квітні 2018 року китайська влада оголосила, що Мен Хунвей більше не входить в партійний комітет свого міністерства. А у вересні 2018 року його дружина отримала з його аккаунта в месенджері WhatsApp повідомлення з трьох ієрогліфів: «Чекай мого дзвінка». Через чотири хвилини звідти ж прийшло повідомлення лише з одного символа — смайлика у вигляді кинджала. Вона зрозуміла це як знак того, що чоловік у небезпеці.

5 жовтня зʼявилася інформація про те, що Мен Хунвей зник у Китаї. Пізніше стало відомо, що його заарештували за підозрою в хабарництві. 7 жовтня він подав у відставку з посади президента Інтерполу.