У Швеції після секс-скандалу створили новий Нобелівський комітет з літератури

Дата:

Шведська академія спільно з Нобелівським фондом створюють новий Нобелівський комітет з літератури. Про це йдеться у прес-релізі установи.

Новий нобелівський комітет буде складатися із пʼяти членів академії: письменників Пера Вестберга (голова комітету), Андерса Ульссона, історика Хораса Енгдаля, поетів Христини Лугн і Йеспера Свенбу, а також пʼятьох експертів, у тому числі критиків і видавця, які не входять до складу цієї установи.

Зазначено, що комітет почне працювати з лютого 2019 року.

«Оскільки Нобелівський фонд позитивно поставився до цього, ми можемо продовжувати спокійно працювати над премією наступного року», — повідомив в інтервʼю агентству ТТ постійний секретар Шведської академії Андерс Ульсон.

Варто зазначити, що цього року не було названо імʼя лауреата Нобелевської премії з літератури. Шведська академія, яка присуджує премію, прийняла в травні рішення про перенесення премії через скорочення членів установи та «відсутності довіри світової спільноти».

У квітні 2018 року в Шведській академії вибухнув скандал. Тоді 18 жінок звинуватили фотографа Жана-Клода Арно в сексуальному насильстві та переслідуванні між 1996 і 2017 роками. Річ у тім, що фотограф є чоловіком поетеси Катаріни Фростенсон, члена Нобелівського комітету з літератури ще з 1992 року.

Крім звинувачень у зґвалтуванні, Арно також запідозрили в розголошенні імен майбутніх лауреатів Нобелівської премії до офіційного повідомлення. У матеріалах звинувачення йдеться про сім таких випадків, починаючи з 1996 року. Скандали в Шведської академії підірвали довіру до цієї установи та авторитет Нобелівської премії з літератури. Так вважають 62% жителів Швеції, ще 29% хотіли б змінити всіх членів академії.

1 жовтня Окружний суд Стокгольма засудив французького діяча культури Швеції Жана-Клода Арно до двох років вʼязниці за зґвалтування.