Французький фотограф Арно отримав два роки вʼязниці за зґвалтування. Через цей скандал не вручають Нобелівську премію з літератури

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Французький фотограф Арно отримав два роки вʼязниці за зґвалтування. Через цей скандал не вручають Нобелівську премію з літератури

Frankie Fouganthin / Wikimedia

Окружний суд Стокгольма засудив французького діяча культури Швеції Жана-Клода Арно до двох років вʼязниці за зґвалтування, пише The Wall Street Journal.

72-річного фотографа визнали винним у зґвалтуванні жінки 5 жовтня 2011 року. Йому також інкримінували ще одне зґвалтування, проте засудили лише за перше.

Що сталося?

Скандал навколо Жана-Клода Арно вибухнув минулого року. Тоді 18 жінок звинуватили фотографа в сексуальному насильстві та переслідуванні між 1996 і 2017 роками.

Журналістка Dagens Nyheter Матильда Густафсон зібрала свідчення кількох десятків жінок, які звинувачували в домаганнях Арно. Згідно з її версією, за останні 25 років Арно домагався членів академії, лауреатів Нобелівської премії з літератури, а також їхніх дружин, дочок та інших родичок.

До чого тут Нобелівська премія з літератури?

Арно — чоловік поетеси Катаріни Фростенсон, члена Нобелівського комітету з літератури. Крім звинувачень у зґвалтуванні, Арно також підозрювали в розголошенні імен майбутніх лауреатів Нобелівської премії до офіційного повідомлення. У матеріалах звинувачення йдеться про сім таких випадків, починаючи з 1996 року.

До того ж, Шведська академія фінансувала заходи в культурному клубі Арно, співвласником якого була його дружина Катаріна. Після скандалу Академія припинила фінансування клубу, а його дружину виключили з комітету премії.

У звʼязку зі скандалом Шведську академію залишили також постійні секретарі Сара Даніус і Петер Енглунд, письменник Клас Естергрен і поет Чель Еспмарк. А саме вручення премії відклали до 2019 року.

У скандал мимоволі втрутився король Швеції Карл XIV Густав. Він назвав скандальну історію «вкрай прикрим випадком», пообіцявши змінити статут академії та вжити певних заходів для того, щоб її членів знову стало 18.