У Стокгольмі суд почав розглядати справу проти «шведського Вайнштейна». Через нього скасували Нобелівську премію з літератури-2018

Дата:
У Стокгольмі суд почав розглядати справу проти «шведського Вайнштейна». Через нього скасували Нобелівську премію з літератури-2018

У середу, 19 вересня, суд Стокгольма почав слухання щодо фотографа Жан-Клода Арно за звинуваченням у зґвалтуванні. Ця справа спровокувала скандал у комітеті Нобелівської премії. Про це передає AP.

У чому проблема?

Жан-Клод Арно — 71-річний фотограф і режисер, чоловік шведської поетеси Катарини Фростенсон, обраної членом Королівської академії в 1992 році. Він керував культурним проектом за фінансової підтримки академії, і, як повідомляють ЗМІ, впливав на присудження Нобелівської премії з літератури.

Наприкінці 2017 року навколо Арно вибухнув скандал: журналістка Dagens Nyheter Матильда Густафсон зібрала свідчення кількох десятків жінок, які звинувачували в домаганнях Арно. Згідно з її версією, за останні 25 років Арно домагався членів академії, лауреатів Нобелівської премії з літератури, а також їхніх дружин, дочок та інших родичок. Зараз Арно інкримінують 20 випадків домагань — від небажаних дотиків до зґвалтувань.

Крім того, стверджують, що фотограф розкривав стороннім особам імена майбутніх лауреатів премії з літератури. У матеріалах звинувачення йдеться про сім таких випадків — починаючи з 1996 року. Зокрема, він міг розголосити імена Гарольда Пінтера, Ельфріди Єлінек, Світлани Алексієвич і багатьох інших. Враховуючи, що відразу після оголошення про присудження премії тиражі лауреатів злітають до небес, Арно цілком міг продавати свої інсайди зацікавленим видавцям. Сам Арно звинувачення відкидає.

Що відбувається у Стокгольмі?

Очікують, що на суді проти Арно свідчитиме жертва зґвалтування та ще семеро людей. Засідання відбудеться в закритому режимі. Завершаться слухання 24 вересня.

Сам Арно ледь пробився крізь натовп репортерів, які чекали його коментарів перед судом. Він відмовився відповідати на питання й попросив дати йому спокій.

Бьорн Хуртиг, адвокат фотографа, сказав, що його клієнт став жертвою «полювання на відьом».

До чого призвів скандал?

Після скандалу з Арно, його дружину — Катарину Фростенсон — виключили з організації. У середині квітня Шведську академію покинула також постійний секретар Сара Даниус. Про свою відставку оголосили колишній постійний секретар Петер Енглунд, письменник Клас Эстергрен і поет Чель Еспмарк. А саме вручення премії выдклали до 2019 року. У скандал мимоволі втрутився король Карл XIV Густав. Він назвав скандальну історію «вкрай прикрим випадком», пообіцяв змінити статут академії та вжити певних заходів для того, щоб її членів знову стало 18.

Нова академія Швеції запропонувала в 2018 році вручити «альтернативну» Нобелівську премію з літератури. У шорт-лист увійшли французька письменниця Маріз Конде, англійський фантаст Ніл Гейман, авторка з Канади Кім Тхюи і японський прозаїк Харукі Муракамі. Утім, Муракамі відмовився номінуватися на альтернативну премію й обґрунтував це тим, що хоче бути подалі від уваги ЗМІ та зосередитися на написанні нової книжки.