Український суд посадив громадянина Китаю за вбивство. ЄСПЛ визнав це незаконним і присудив йому компенсацію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Європейський суд з прав людини зобовʼязав Україну виплатити громадянину Китаю Ю Чжану компенсацію за незаконне увʼязнення, йдеться у рішенні суду.

Що сталося?

1 травня 2009 року в Харкові сталася бійка між чотирма українцями та групою китайських студентів, які відпочивали на пікніку. Серед них був і Чжан.

Під час бійки одного з українців вдарили ножем, від отриманих травм він помер у лікарні. За підозрою у вбивстві затримали і заарештували саме Чжана.

Судовий розгляд тривав 3 роки, а в листопаді 2012 року набув чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс. Через це суд відмовився брати до уваги всі свідчення китайців — свідків злочину, бо вони до цього часу вже виїхали з України.

Обвинувачення наполягало, що їх свідчення не можуть трактуватися на користь захисту, бо китайці не свідчили безпосередньо в суді. У липні 2013 року Чжана засудили до 12 років тюремного увʼязнення, його апеляції відхилили.

Звинувачення ґрунтувалося переважно на свідченнях двох українців — учасників бійки, які під час злочину перебували у стані алкогольного спʼяніння. У січні 2015 року Чжан подав скаргу до ЄСПЛ. У 2016 році його випустили з вʼязниці, і він виїхав до Китаю.

Що вирішив ЄСПЛ?

Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що Україна порушила ст. 6 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції про права людини.

На думку суду, Чжана засудили на основі суперечливих і непослідовних показань свідків звинувачення, а суд не взяв до уваги показання з боку захисту. Також ЄСПЛ підкреслив, що нові норми КПК були неправильно застосовані щодо китайця. Суд постановив, що Україна повинна була виплатити заявникові €7,5 тис. компенсації за моральну шкоду.