Меркель: Я розглядаю «Північний потік-2» менш критично, ніж Україна

Дата:
Меркель: Я розглядаю «Північний потік-2» менш критично, ніж Україна

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Німеччина виступає за збереження транзиту газу по території України після запуску «Північного потоку-2». Про це заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, передає «Інтерфакс-Україна».

«Нам відомо, що Україна відхиляє цей проект. Я менш критично розглядаю цей проект і виступаю за те, щоб були гарантії для України, щоб Україна зберегла свою транзитну роль», — сказала Меркель.

1 листопада Ангела Меркель прибула до Києва з одноденним візитом. На брифінгу з Порошенко, вона заявила, що Німеччина має намір підтримати продовження санкцій Європейського союзу проти Росії.

На початку жовтня в «Газпромі» повідомили, що поставки газу по газопроводу «Північний потік-2» можуть початися з 1 січня 2020 року.

Прокладка газопроводу почалася в липні 2018 року. Він пройде по території Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини, але в обхід України, Білорусі, Польщі.

Данія була останньою країною, яка не давала згоди на прокладення трубопроводу по своїй території. Виконавчий член ради директорів австрійської нафтогазової компанії OMV Манфред Ляйтнер заявив, що маршрут «Північного потоку-2» розробили в обхід Данії без подорожчання проекту.

Але пізніше глава OMV Райнер Зеле заявив, що попередня домовленість з Данією вже досягнута.