Росія запровадила санкції проти українських політиків і компаній. Roshen під них не потрапив

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Росія запровадила санкції проти українських політиків і компаній. Roshen під них не потрапив

Sasha Mordovets / Getty Images

Росія ввела санкції проти 322 громадян України та 68 компаній. Глава уряду РФ Дмитро Медведєв підписав постанову про економічні заходи у відповідь на санкції України.

Санкції передбачають блокування (заморожування) безготівкових грошових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії, заборону на перерахування коштів (виведення капіталу) за межі РФ.

Обмеження торкнуться багатьох українських політиків, зокрема міністрів та народних депутатів. Під санкції потрапили 68 юридичних осіб України, однак у списку немає кондитерської корпорації Roshen, яка належить президенту Петру Порошенко.

У списку — міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, в. о. охорони здоров’я Уляна Супрун, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка представляє Україну на переговорах Тристоронньої контактної групи по Донбасу, колишній премʼєр-міністр Арсеній Яценюк, екс-лідер «Правого сектора» нардеп Дмитро Ярош, син президента Олексій Порошенко, перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін та інші.

Серед компаній — виробник аміаку і азотних добрив АТ «Днiпроазот», одне з найбільших коксохімічних підприємств України «Запоріжкокс», компанія «Карат» з Хмельницького, яка виготовляє килими, та інші промислові підприємства.

Під обмеження потрапили також швейцарська компанія Ferrexpo, до якої входять кілька виробників залізної руди в Полтавській області, а також дві британські компанії: Toledo Mining та EastOne Group.

Президент Росії Володимир Путін 22 жовтня видав указ про спеціальні економічні заходи «у звʼязку з недружніми діями України щодо громадян і юридичних осіб Російської Федерації», який набуває чинності з моменту підписання.

У кінці вересня Служба безпеки України ініціювала нові санкції проти транспортних компаній РФ, які уклали контракти з «адміністраціями» ОРДЛО. У кінці серпня Кабмін затвердив список з 19 російських компаній, проти яких повинні бути застосовані санкції за незаконне будівництво Керченського мосту.

У санкційних списках РНБО, які затверджували через анексію Росією Крима і агресію на Донбасі, — біля 1 800 фізичних осіб і 800 юридичних, більшість з них з Росії.