Голову УПЦ МП Онуфрія не пустять на обʼєднавчий Собор православних церков

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Голову УПЦ МП Онуфрія не пустять на обʼєднавчий Собор православних церков

Мусієнко Владислав\УНІАН

Голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря) стверджує, що митрополита УПЦ МП Онуфрія не допустять до участі в обʼєднавчому соборі православних церков. Про це він сказав в інтервʼю «Главкому».

Євстратій нагадав, що Онуфрій і більшість інших ієрархів УПЦ МП не підписали звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Українській церкві. «Уявімо собі, митрополит Онуфрій чи митрополит Антоній, які проти автокефалії і про це заявляють, таки прийдуть на Собор. Вони скажуть, що хочуть взяти участь. Вони ж архієреї? Саме так. З України? Так. Отже, скажуть вони, ми — члени Собору, і ми проти об’єднання, проти автокефалії. Вони не самі прийдуть, а приведуть 90 архієреїв Московського патріархату», — сказав він.

Тому, за словами Зорі, у соборі зможуть взяти участь лише ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням надати Томос про автокефалію, «а не всі архієреї, які є православними і перебувають на території України».

Він нагадав, що строки проведення собору залежать від рішення Варфоломія про надання Томоса. Його планують організувати в Софійському соборі в Києві.

Звернення до Варфоломія про надання Томосу підписали близько 10 архієреїв УПЦ МП, у тому числі архієпископ Олександр Драбинко та митрополит Черкаський Софроній. Глава Української автокефальної православної церкви митрополит Макарій не висуватиме свою кандидатуру на пост глави помісної Української православної церкви.