«Бояться Москви». Філарет розповів, хто з архієреїв Московського патріархату просив Томос для України

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Близько 10 архієреїв Української православної церкви Московського патріархату просили Константинопольського патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію української церкви.

Про це в ефірі «Українського радіо» розповів глава УПЦ КП Філарет. Він нагадав, що у квітні цього року президент Петро Порошенко зустрівся із Вселенським патріархом. Тоді Варфоломій наголосив, що з приводу автокефалії до нього мають звернутися представники всіх православних церков в Україні.

«[До Вселенського патріарха] звернулись архієреї [УПЦ] Київського патріархату, автокефальної церкви і близько 10 архієреїв [УПЦ] Московського патріархату. Але імена архієреїв з Московського патріархату — невідомі, окрім двох: архієпископа Олександра Дробинка та митрополита Черкаського Сафонія», — зазначив Філарет.

Він стверджує, що інші архієреї УПЦ МП досі не розкривають своїх імен тому, що бояться Москви.

«Інші бояться покарання Москви і тому чекають рішення про надання автокефалії. Тоді вони перейдуть уже безбоязно, тому що вони не будуть знаходитись у підпорядкуванні Московського патріарха», — додав Філарет. Він наголосив, що саме на підставі цих звернень патріарх Варфоломій і Синод Вселенського патріархату прийняли рішення про надання автокефалії українській церкві.

11 жовтня на засіданні Синоду у Стамбулі Вселенський патріарх вирішив продовжити процедуру надання Томосу для автокефалії (незалежності) Українській православній церкві. Константинопольський патріархат зняв анафему з глав УПЦ КП і УАПЦ. Він також вирішив, що приєднання Київської митрополії до РПЦ у 1686 році було незаконним.

Після Синоду екзархи Константинопольського патріарха повернулися в Україну. Вони заявили, що Україна зможе отримати Томос після обʼєднання всіх православних церков та обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви.

15 жовтня Російська православна церква провела в Мінську Синод і повністю розірвала євхаристійні відносини з Константинопольським патріархатом через підготовку до надання автокефалії українській церкві.