Капітан російського «Норду» залишився в Україні. У РФ хочуть обміняти його на українця

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Росія почала переговори з обміну російського капітана сейнера «Норд» Володимира Горбенка на командира українського судна «ЯМК-0041» Віктора Новицького. Про це повідомила уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова, передають РИА Новости.

«Ми сьогодні з європейським інститутом омбудсменів та його прогресивними представниками розробляємо дорожню карту вирішення цього питання», — додала вона.

За словами Москалькової, члени екіпажу російського та українського суден могли повернутися додому, тому що їх не залучали ні до адміністративної, ні до кримінальної відповідальності. А капітан судна «Норд» Володимир Горбенко перебуває в Україні під підпискою про невиїзд.

Український омбудсмен Людмила Денісова підтверджує, що капітан судна «Норд» в Україні та може вільно пересуватися.

«Він на волі. Щодо нього йдуть процесуальні дії. Коли процес буде завершений, буде вирішена подальша доля. Він зараз в Україні, вільно пересувається, його ніхто не затримував», — сказала вона в ефірі телеканалу «112 Україна» .

У вівторок, 30 жовтня, сім моряків з російського судна «Норд», яке було затримане в Україні, повернулися в Крим, а сім моряків з кораблів «ЯМК-0041» і «ЯОД 21-05» приїхали в Україну. Російські ЗМІ написали, що на адмінкордоні з Кримом відбувся обмін моряків.

Проте український омбудсмен Людмила Денісова підкреслює, що це не був обмін, адже члени екіпажу російського «Норду» мають українське громадянство і мали право повернутися додому в Крим. А моряків з українських кораблів Росія відпустила під тиском України.

«Ніякого обміну не було, їх просто відпустили під тиском української держави. А моряки «Норду» самі пересувалися і поїхали додому завдяки документам, які вони надали», — заявила Денісова.

Нагадаємо, моряки з «Норду» кілька разів намагалися виїхати з України за російськими паспортами, але вдалося це тільки двом. Проти інших почали адміністративне провадження. Але в серпні Соломʼянський районний суд Києва закрив справу.