Семеро моряків російського «Норду» повернулися в Крим. Їх обміняли на українців

Дата:
Семеро моряків російського «Норду» повернулися в Крим. Їх обміняли на українців

Сім моряків російського судна «Норд», яке було затримане в Україні, повернулися в Крим. Їх обміняли на сімох українських моряків.

Про це повідомив прес-секретар уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової Олексій Зловєдов, передає Інтерфакс.

За його словами, капітан судна, стосовно якого порушено кримінальну справу, залишається в Україні.

За інформацією Інтерфаксу, обмін відбувся на кордоні між материковою Україною і Кримом, на пункті пропуску «Каланчак» — «Армянськ». Тетяна Москалькова зустріла росіян на КПП «Армянськ».

Пізніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова підтвердила, що сім українських моряків повернулися додому. «Мова йде про 3 членів екіпажу судна «ЯМК-0041» Сергія Калиниченка, Олега Блока та Руслана Скрипника та 4 членів екіпажу судна «ЯОД 21-05» Олександра Лисенюка, Геннадія Онгурова, Олега Іващенка та В’ячеслава Івасенка», — написала вона.

Денісова також підтвердила, що моряки з судна «Норд» виїхали в Крим, але обміном вона це не вважає. «Хочу наголосити: це був не обмін. Моряки судна «Норд», які сьогодні також повернулися в Крим, вільно пересувалися територією України. Їх, на відміну від українців у Криму, ніхто не утримував», — написала вона.

Судно «Норд» під прапором Росії затримали в Азовському морі 25 березня. На ньому перебувало десять моряків. У квітні Приморський райсуд Маріуполя Донецької області оштрафував їх за незаконний перетин кордону. Капітану судна Володимиру Горбенку висунули звинувачення у порушенні порядку вʼїзду й виїзду з окупованої території та незаконному вилові риби.

Моряки кілька разів намагалися виїхати з України за російськими паспортами, але вдалося це тільки двом. Проти інших розпочали адміністративне провадження. Але в серпні Соломʼянський районний суд Києва закрив справу.

Сам сейнер виставили на торги — його оцінили в 1 626 181 грн. Аукціон відбудеться 7 листопада 2018 року.